Ηλεκτρομυογράφημα – Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Τι είναι η μέτρηση ταχυτήτων αγωγής και το ηλεκτρομυογράφημα;

Η μέτρηση των ταχυτήτων αγωγής των νεύρων και το ηλεκτρομυογράφημα είναι διαγνωστικές εξετάσεις που εκτιμούν προβλήματα στα νεύρα ή/και τους μυς. Για την μέτρηση των ταχυτήτων αγωγής χρησιμοποιούνται επιφανειακά ηλεκτρόδια με σκοπό την εκτίμηση της ικανότητας των κινητικών νευρώνων (τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τους μυς) να μεταδίδουν ηλεκτρικά ερεθίσματα. Το ηλεκτρομυογράφημα καταγράφει την δραστηριότητα των μυών κατά την ηρεμία και κατά την σύσπαση.

Για ποιον λόγο γίνεται το ηλεκτρομυογράφημα;

123Το ηλεκτρομυογράφημα μας βοηθάει να βρούμε την αιτία ή τις αιτίες κάποιων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

 • μυρμηγκιάσματα
 • μουδιάσματα
 • πόνοι στους μυς
 • παράλυση
 • μυϊκή αδυναμία
 • ακούσιες συσπάσεις των μυών
 • Καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα είναι οι εξής:
 • Παθήσεις των μυών
 • Παθήσεις που επηρεάζουν την σύνδεση των νευρώνων με τους μυς (μυασθένεια)
 • Παθήσεις των περιφερικών νεύρων (όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
 • Ριζίτιδες
 • Παθήσεις του ανώτερου κινητικού νευρώνα (νόσος κινητικού νευρώνα)

Η προετοιμασία για ηλεκτρομυογράφημα

Αν έχετε βηματοδότη ή εμφυτευμένο απινιδωτή, ή αν πάσχετε από νός του αιμοποιητικού (αιμορραγική νόσο) ή λεμφοίδημα, πιθανώς δεν θα μπορέσετε να εξεταστείτε.
Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα (ασπιρίνη-salospir, κλοπιδογρέλη-plavix, βαρφαρίνη-sintrom ή άλλα 321αντιαιμοπεταλιακά-αντιπηκτικά φάρμακα). Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον γιατρό σας εάν πάσχετε από άλλα νοσήματα ή αν παίρνετε άλλη φαρμακευτική αγωγή.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ:

Μην καπνίστε για περίπου 3 ώρες πριν την εξέταση.
Κάντε ένα ντουζ έτσι ώστε να απομακρύνετε την λιπαρότητα από το δέρμα και μην εφαρμόστε ζελ ή κρέμες μετά το ντουζ.
Φορέστε άνετα ρούχα για να είναι εύκολο για τον γιατρό να εξετάσει τις περιοχές που χρειάζεται στο σώμα σας

Τι περιλαμβάνει η εξέταση:

2334Η εξέταση αποτελείται από 2 μέρη:
Εξέταση των ταχυτήτων αγωγής, με την εφαρμογή επιφανειακών ηλεκτροδίων στο δέρμα για την εκτίμηση των κινητικών νευρώνων
Εξέταση με βελονοειδές ηλεκτρόδιο, με την εφαρμογή μιας μικρής βελόνας στους μυς προκειμένου να ελεγχθεί η ηλεκτρική τους δραστηριότητα.

Κατά την διάρκεια του Ηλεκτρομυογραφήματος θα καθήσετε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να αλλάζετε την θέση σα5666ς κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν πόνο ή δυσφορία. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή της εξέτασης νιώσετε έντονη ενόχληση ή πόνο μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να κάνετε ένα διάλλειμμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί από 30-60 λεπτά.

Η εξέταση έχει κίνδυνο επιπλοκών?

4451Η εξέταση έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο για επιπλοκές. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ενόχληση και ήπιο πόνο στο σημείο που μπαίνει η βελόνα αλλά αυτό υποχωρεί το πολύ σε 2 ημέρες. Αν και ο κίνδυνος για λοίμωξη είναι πολύ χαμηλός, ενημερώστε τον γιατρό σας αν δείτε πρήξιμο ή νιώσετε πόνο.
Μετά το Ηλεκτρομυογράφημα
Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει άμεσα για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης, το πιθανότερο την ίδια ημέρα με γραπτό πόρισμα.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ή ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ)

Με τo ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος παράγει ελάχιστες ποσότητες ηλεκτρισμού, οι οποίες μπορούν να ανιχνευτούν με την προσαρμογή ηλεκτροδίων στο κρανίο. Οι ηλεκτρικές ώσεις που συλλαμβάνονται από τα ηλεκτρόδια μεταβιβάζονται, μέσω των καλωδίων, στον ηλεκτροεγκεφαλογράφο, ο οποίος τις μεγεθύνει κατά ένα εκατομμύριο φορές και τις καταγράφει σ’ ένα χαρτί (το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα). Είναι η κύρια εξέταση που χρησιμοποιείται στην επιληψία και τις επιληπτικές κρίσεις, αλλά μπορεί να βοηθήσει επιπλέον στη διάγνωση διάχυτων και εστιακών βλαβών του εγκεφάλου, που επηρεάζουν την ηλεκτρική του λειτουργία. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι μεταβολικής (ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια) ή λοιμώδους αιτιολογίας.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

To ΗΕΓ μπορεί να ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό σας λόγω:

 • απώλεια ή διαταραχή επιπέδου συνείδησης
 • σπασμοί
 • επεισόδια αποπροσανατολισμού
 • άνοια
 • πονοκέφαλοι, ζάλη
 • διαταραχές ύπνου, όπως ναρκοληψία

Η εξέταση ζητείται κυρίως από νευρολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους και ψυχίατρους.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

363Η διαδικασία διενέργειάς του είναι σχετικά απλή και πάνω από όλα ανώδυνη. Συζητήστε με τον γιατρό σας για την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε γιατί μπορεί να σας ζητήσει να την διακόψετε (ηρεμιστικά, μυοχαλαρωτικά κ.ά) γιατί μπορεί να επηρεάσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Θα ήταν καλό να είστε λουσμένος και να μην έχετε βάλει στα μαλλιά σας λακ, κρέμες, ζελέ και λοσιόν. Θα πρέπει να έχετε φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την εξέταση. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου
Μην καταναλώσετε ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη (τσάι, καφές, κόκα κόλα, σοκολάτα) δώδεκα ώρες πριν την εξέταση.
Αν το απλό εγκεφαλογράφημα έχει στοιχεία επιληπτικής δραστηριότητας ή αν τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας θέτει ισχυρή υποψία επιληψίας τότε μπορεί ο γιατρός σας να σας παραπέμψει σε ΗΕΓ μετά από στέρηση ύπνου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ;

Θα σας ζητηθεί να καθίσετε χαλαρός σε μία πολυθρόνα με τα μάτια κλειστά. Ο εξετάζων (νευρολόγος ή τεχνικός Ηλεκτροεγκεφαλογράφου) θα τοποθετήσει σε διαφορετικά σημεία στο κεφάλι σας μερικά επιφανειακά ηλεκτρόδια χρησιμοποιώντας κάποια ειδική κρέμα, προκειμένου να συγκρατηθούν τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι.
Τα ηλεκτρόδια συνδέονται μέσω καλωδίων σε υπολογιστή που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σας.
Θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας κλειστά κατά την διάρκεια της καταγραφής και να τα ανοίξετε μόνο όταν σας ζητηθεί. Δεν θα πρέπει να μιλάτε στον εξεταστή παρά μόνο εάν είναι ανάγκη.
Η καταγραφή μπορεί να διακοπεί για λίγο εάν το θελήσετε.
Ο εξεταστής μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε διάφορες κινήσεις κατά την διάρκεια της καταγραφής εάν χρειαστεί.555
Πιθανώς θα χρειαστεί να πάρετε βαθιές και γρήγορες ανάσες κατά την διάρκεια της εξέτασης. Αυτό συνήθως διαρκεί 3 λεπτά.
Μπορεί να σας ζητηθεί να εστιάσετε το βλέμμα σας σε μία φωτεινή λάμπα η οποία αναβοσβήνει ρυθμικά.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η εξέταση διαρκεί συνήθως 1 ώρα. Μετά το τέλος της εξέτασης μπορείτε να συνεχίσετε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας εκτός και αν η εξέταση έχει γίνει μετά από στέρηση ύπνου οπότε και συστήνεται να μην οδηγήσετε εκείνη την μέρα.