Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία χρόνια, νευροεκφυλιστική πάθηση, η οποία έχει σταδιακή εξέλιξη και προκαλεί κινητικά και μη-κινητικά προβλήματα στους πάσχοντες. Οι ασθενείς σταδιακά χάνουν τον έλεγχο των κινήσεών τους και παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως ο τρόμος (τρέμουλο), η δυσκαμψία και η βραδυκινησία.

Τα μη-κινητικά συμπτώματα της νόσου είναι  η κατάθλιψη, η άνοια, οι γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και τα μυοσκελετικά άλγη. Ήδη από τα αρχικά στάδια της νόσου, η καθημερινότητα των ασθενών αλλάζει δραματικά.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν δυσκολία στο  να σηκωθούν από το κρεβάτι , να ντυθούν μόνοι τους και μπορεί εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από άλλα πρόσωπα. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται σε πενήντα χιλιάδες, με χίλια νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Depression-Increases-Parkinsons-Disease-Risk

Η νόσος παρουσιάζεται σε άτομα που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 50 χρόνων, αλλά περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40.

Η διάγνωση της νόσου είναι κατά κύριο λόγο κλινική αλλά όταν ο νευρολόγος το κρίνει απαραίτητο ο ασθενής υποβάλλεται σε σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με σκοπό να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η νόσος.

Η φαρμακευτική αγωγή  για την νόσο προσπαθεί να ελέγξει τα συμπτώματα αλλά δεν μπορεί να αναστρέψει την πορεία της.