Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ)

Τι είναι το ΣΚΣ;

111Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση και η πιο συχνή παγιδευτική νευροπάθεια που παρουσιάζεται με πόνο, μούδιασμα και παραισθησίες στα άνω άκρα. Οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό και συγκεκριμένα στην δίοδό του στον καρπιαίο σωλήνα. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την συμπίεση του νεύρου μπορεί να είναι η ανατομία του καρπιαίου σωλήνα (στενό κανάλι), κάποιοι τύποι χειρωνακτικών εργασιών (εργαζόμενοι σε συσκευασίες προϊόντων, παρατεταμένη εργασία σε Η/Υ), σε υποκείμενα παθολογικά νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυρεοειδοπάθεια, Σακχαρώδης Διαβήτης) καθώς και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό κανάλι στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού που περιβάλλεται από οστά και συνδέσμους. Το κανάλι αυτό προστατεύει ένα σημαντικό νεύρο του χεριού(το μέσο νεύρο) καθώς και τους εννέα τένοντες που βοηθούν στην κάμψη των δακτύλων. Οποιασδήποτε μορφής συμπίεση του νεύρου προκαλεί μούδιασμα, μυρμηγκιάσματα, πόνο εντοπισμένο στον καρπό( και κάποιες φορές με επέκταση μέχρι και τον ώμο) και τελικά μυϊκή αδυναμία.

Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές, η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση, ανακουφίζει από τα συμπτώματα και επαναφέρει την μυϊκή ισχύ στο χέρι και τα δάχτυλα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

222Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ξεκινά με ήπια συμπτώματα και εξελίσσεται σταδιακά αρχικά με ένα βάρος στον καρπό, μουδιάσματα και μυρμήγκιασμα κυρίως στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο περιστασιακά ή μόνιμα. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν ότι τινάζουν τα χέρια τους κυρίως το βράδυ για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Μπορεί να εμφανιστεί μυϊκή αδυναμία με πτώση αντικειμένων από τα χέρια.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Οποιαδήποτε κατάσταση που πιέζει το μέσο νεύρο κατά την πορεία του μέσα στον σωλήνα, μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Π.χ ένας τραυματισμός στον καρπό με ή χωρίς κάταγμα ή μία φλεγμονή σε περίπτωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να συμπιέσει και να προκαλέσει βλάβη στο μέσο νεύρο.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ανατομία της περιοχής: άτομα με στενό καρπιαίο σωλήνα, κάταγμα του καρπού

Χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια

Φύλο: 3 φορές συχνότερο στις γυναίκες

Φλεγμονώδεις παθήσεις: ρευματοειδής αρθρίτιδα

Παθήσεις που προκαλούν κατακράτηση υγρών: εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση

Άλλα νοσήματα-καταστάσεις: θυρεοειδοπάθεια, παχυσαρκία

Χειρωνακτική εργασία που επιβάλλει συνεχή κάμψη του καρπού.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο θεράπων ιατρός σας πιθανώς θα σας παραπέμψει σε νευρολόγο προκειμένου να εξεταστείτε κλινικά και να υποβληθείτε σε περαιτέρω εργαστηριακό ή/και απεικονιστικό έλεγχο.

Νευροφυσιολογικός Έλεγχος:

333Ταχύτητες αγωγής νεύρων: με αυτήν την εξέταση μπορεί να επιβεβαιωθεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις (κυρίως όταν ανευρίσκονται βλάβες και σε άλλα περιφερικά νεύρα). Σε αυτήν την εξέταση τοποθετούνται δύο επιφανειακά ηλεκτρόδια στο δέρμα και μικρής έντασης ρεύμα διέρχεται στο μέσο νεύρο και ελέγχεται η ταχύτητα του ηλεκτρικού ερεθίσματος.

Ηλεκτρομυογράφημα:

Με μία λεπτή βελόνη ο γιατρός εξετάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Με αυτήν την εξέταση μπορεί να ελεγχθεί και ο βαθμός της βλάβης αλλά και να αποκλειστούν άλλες αιτίες των συμπτωμάτων (κήλη στον αυχένα που μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Συντηρητική:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά, νάρθηκας (κυρίως το βράδυ).

Χειρουργική:

Κυρίως όταν τα συμπτώματα επιμένουν και υπάρχει μυϊκή αδυναμία και έντονα συμπτώματα.

Συζητήστε με τον γιατρό σας την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Επιδιώξτε συχνά διαλείμματα από επαναλαμβανόμενη εργασία που μπορεί να καταπονεί τους καρπούς και να επιδεινώνει τα συμπτώματα

Φορέστε νάρθηκα στον καρπό κυρίως το βράδυ

Μην κοιμάστε πάνω στα χέρια σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!

Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω συμβουλές δεν αντικαθιστούν την εκτίμηση και κλινική εξέταση του ειδικού ιατρού. Αφορούν μόνο την ενημέρωσή σας και επισημαίνουν την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του προβλήματός σας από τον θεράποντα ιατρό.

Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου-Ντάτσιου, MSc

Πηγή: Mayo Clinic, Patient Care and Health Info