Κέντρο Άνοιας & Alzheimer

Υπηρεσίες που παρέχονται:

 • Νευρολογική εξέταση (λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση)

 • Νευροψυχολογική αξιολόγηση (τεστ μνήμης, προσοχής, λειτουργικών και εκτελεστικών ικανοτήτων)

 • Εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος με Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου

 • Εκτίμηση των αναγκών, φαρμακευτικές παρεμβάσεις

 • Ενημέρωση, Εκπαίδευση και Ψυχολογική Υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους

 • Ατομικά και ομαδικά προγράμματα θεραπευτικών παρεμβάσεων με ασκήσεις μνήμης και προσοχής

Για ποιον λόγο είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη παροχή φροντίδας σε αυτούς τους ασθενείς

Η άνοια, κυρίως νευροεκφυλιστικού ¨και Αγγειακού τύπου (νόσος Alzheimer, Μετωποκροταφική Άνοια, Άνοια στην νόσο Parkinson, Αγγειακή άνοια) είναι μια κατάσταση προοδευτικά εξελισσόμενη η οποία πολλές φορές απαιτεί την αλλαγή ή προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και την διερεύνηση της παρουσίας άλλων παραγόντων που μπορεί να την επιδεινώνουν (συννοσηρότητα, φάρμακα). Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτική βάση προκειμένου να εκτιμώνται και να ικανοποιουνται

Τι εννοούμε λέγοντας “Εκπαίδευση και Ενημέρωση των φροντιστών”;

Κατά την πορεία της νόσου, η απώλεια μνήμης και των εκτελεστικών λειτουργιών μπορεί να είναι δευτερεύοντος σημασίας στην καθημερινότητα των ασθενών. Βασικό πρόβλημα μπορεί να είναι η σύγχυση και οι διαταραχές συμπεριφοράς των ατόμων που πάσχουν από άνοια. Η φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα που αποσκοπούν στην βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων πρέπει να γίνεται με φειδώ και οι φροντιστές να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

ΑΝΟΙΑ-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

 1. Τι είναι άνοια και ποια η συσχέτιση με την νόσο Alzheimer;

Άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει νόσους και καταστάσεις με βασικό χαρακτηριστικό την επιδείνωση της μνήμης και άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών επηρεάζοντας την λειτουργική ικανότητα του ατόμου. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας (60-80% όλων των ανοιών), και συναντάται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Εντούτοις η νόσος Alzheimer δεν είναι αποκλειστικά νόσος της τρίτης ηλικίας αφού υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 40 και 50 ετών.

 1. Υπάρχουν άνοιες που είναι αναστρέψιμες;

Ναι, υπάρχουν καταστάσεις και νοσήματα που αν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν μπορούν να αναστρέψουν μια υπάρχουσα ανοϊκή συνδρομή. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θυρεοειδοπάθειες, ένδεια βιταμινών όπως Β12 και φυλλικό οξύ, χρήση κάποιων φαρμακευτικών ουσιών, κατάθλιψη.

 1. Πώς φτάνουμε στη διάγνωση μιας ανοϊκής συνδρομής;

Είναι πολύ σημαντική η σωστή διαγνωστική προσέγγιση της άνοιας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ενός εμπεριστατωμένου ιατρικού ιστορικού, την κλινική εξέταση, τον νευροψυχολογικό έλεγχο (δοκιμασίες για την κατάσταση της μνήμης, του λόγου, της κριτικής ικανότητας κ.α), την επιβεβαίωση της σωστής ρύθμισης των συνοδών παθήσεων (κυρίως των αγγειακών παραγόντων κινδύνου), και τον αποκλεισμό καταστάσεων που θα μπορούσαν να διορθωθούν.

 1. Έχει σημασία να αναγνωρίσουμε τις διαφορετικές μορφές της άνοιας;

Ναι, έχει σημασία να αναγνωρίσουμε τις διαφορετικές μορφές μιας ανοϊκής συνδρομής. Για παράδειγμα η άνοια της νόσου του Parkinson, δύναται να βελτιωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης η άνοια της κατάθλιψης, η λεγόμενη ψευδοάνοια, δεν θα αναστραφεί ποτέ αν δεν αντιμετωπιστεί η κύρια νόσος, στην προκειμένη περίπτωση η κατάθλιψη. Σε άλλες μορφές άνοιας, όπως στην μετωποκροταφική και την άνοια με τα σωμάτια Lewy κυριαρχούν συμπτώματα που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του ατόμου και με ψυχωσικές διαταραχές αντίστοιχα και είναι δόκιμο να ενημερωθούν οι περιθάλποντες.

 1. Η άνοια είναι φυσική εξέλιξη της τρίτης ηλικίας;

Όχι, είναι λάθος να θεωρούμε την άνοια σαν μια αναμενόμενη εξέλιξη των ατόμων της προχωρημένης ηλικίας. Τα άτομα άνω των 65 ετών συχνά παραπονιούνται για διαταραχές μνήμης, όπως το να ξεχνάνε ονόματα ατόμων που έχουν γνωρίσει το τελευταίο διάστημα. Εντούτοις, η νόσος Alzheimer και οι άλλοι τύποι ανοιών προϋποθέτουν κάτι παραπάνω από μια περιστασιακή απώλεια μνήμης. Είναι ΝΟΣΟΣ, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα δυσλειτουργούν και τελικά πεθαίνουν.

 1. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία που θα πρέπει να μας προβληματίσουν; Ποιες είναι οι αναμενόμενες «φυσιολογικές» διαταραχές των νοητικών λειτουργιών και ποιες οι «παθολογικές» που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου;

Υπάρχουν 10 προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα. Κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάσει ένα ή και περισσότερα από αυτά σε διαφορετικό βαθμό. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ –ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ
 1. Ξεχνάω ονόματα και συμβάντα αλλά τα θυμάμαι αργότερα

 1. Ξεχνάω πρόσφατα και σημαντικά γεγονότα και δεν τα θυμάμαι μετά, ρωτάω συνεχώς τα ίδια πράγματα
 1. Μερικές φορές κάνω μικρά λαθάκια σε δουλειές που έχω αναλάβει

 1. Έχω δυσκολίες στην οργάνωση και επίλυση απλών καθημερινών εργασιών με αριθμούς (συνταγές φαγητού, πληρωμές λογαριασμών)
 1. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστώ βοήθεια για να θέσω σε λειτουργία μια ηλεκτρική συσκευή

 1. Δυσκολεύομαι συχνά στις καθημερινές μου δραστηριότητες (η οδήγηση σε έναν γνωστό προορισμό, κανόνες ενός παιχνιδιού)
 1. Μερικές φορές μπορεί να ξεχάσω τι μέρα είναι αλλά μετά θυμάμαι

 1. Πολύ συχνά μπερδεύομαι με ημερομηνίες, εποχές και αρκετά συχνά αποπροσανατολίζομαι και μπορεί να μην ξέρω που βρίσκομαι.
 1. Συχνές αλλαγές στην οπτική ικανότητα λόγω οφθαλμιατρικών διαταραχών

 1. Συχνά αντιμετωπίζω προβλήματα στην κατανόηση οπτικών εικόνων και στη σχέση τους με τον χώρο
 1. Μερικές φορές δεν μπορώ να βρω την κατάλληλη λέξη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης

6. Σταματάω στη μέση μιας συζήτησης, δεν θυμάμαι τι έλεγα, επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα
 1. Κάποιες φορές δεν θυμάμαι που έχω τοποθετήσει προσωπικά μου αντικείμενα

 1. Συνεχώς τοποθετώ αντικείμενα σε λάθος σημεία και δεν τα βρίσκω. Έχω εμμονές ότι μου τα κλέβουν
 1. Που και που οι αποφάσεις μου δεν είναι σωστές
8. Συνεχώς αντιμετωπίζω προβλήματα με τη διαχείριση των χρημάτων, τη λήψη απλών αποφάσεων ακόμα και με την ατομική μου υγιεινή
 1. Είναι φορές που με κουράζει η δουλειά, οι δικοί μου άνθρωποι και οι κοινωνικές εκδηλώσεις
 1. Σταδιακά έχω αρχίσει να χάνω το ενδιαφέρον μου για την οικογένεια, τους φίλους και τις κοινωνικές μου συναναστροφές
 1. Βρίσκομαι σε σύγχυση όταν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά μου
 1. Αλλάζει ο χαρακτήρας μου και η συμπεριφορά μου χωρίς λόγο. Μπορεί να γίνω απαθής και μελαγχολικός ή ανήσυχος και επιθετικός.
 1. Τι ονομάζουμε Ήπια Νοητική Διαταραχή και ποια η σημασία της διάγνωσης;
 2. Ήπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) είναι μια «κλινική» διάγνωση που αναδεικνύει ελλείμματα στην μνήμη και σε άλλες λειτουργίες που αναγνωρίζονται από το άτομο που τα βιώνει ή/και από το περιβάλλον του, αλλά δεν περιορίζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι αιτιολογικοί παράγοντες της κλινικής αυτής κατάστασης δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, η ΗΝΔ είναι αποτέλεσμα των ίδιων αλλαγών στον εγκέφαλο που συμβαίνουν στη νόσο Alzheimer ή και σε άλλες μορφές άνοιας. Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται στενά με την ΗΝΔ είναι οι ίδιοι με αυτούς των ανοιών: προχωρημένη ηλικία, οικογενειακό ιστορικό άνοιας, και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συστήνεται από τους ειδικούς ότι τα άτομα με ΗΝΔ πρέπει να επανεξετάζονται κάθε 6 μήνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συμπτώματα παραμένουν ίδια, βελτιώνονται ή επιδεινώνονται.Επικρατεί η άποψη ότι η νόσος Alzheimer και οι άλλες νευροεκφυλιστικού τύπου άνοιες είναι ανίατες νόσοι. Ποια είναι λοιπόν η σημαντικότητα της πρώιμης διάγνωσης και της παρακολούθησης των ασθενών από ειδικούς;

Είναι αλήθεια ότι η έναρξη και η εξέλιξη της νόσου δεν μπορεί να σταματήσει η να αναστραφεί. Εντούτοις, η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση επιτρέπει σε ασθενείς και περιθάλποντες:

 • Να έχουν μεγαλύτερο όφελος από την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή

 • Να κερδίσουν χρόνο για τον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων

 • Να παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ελέγχονται με νευροψυχολογικό έλεγχο για την πορεία της νοητικής τους κατάστασης, την πιθανή αλλαγή της φαρμακευτικής θεραπείας, την αντιμετώπιση των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της νόσου καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΩΝ.

 • Να ελαφρύνουν τα άγχη και τις ανησυχίες τους για άγνωστα προβλήματα και καταστάσεις

 • Να συμμετέχουν σε θεραπευτικά πρωτόκολλα κλινικών μελετών και να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας

 • Να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων για την φροντίδα τους καθώς και για οικονομικά και ηθικά θέματα

 • Να έχουν το χρόνο να αποκτήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα γιατρό τους.

Η θεραπεία της νόσου, λοιπόν, δεν σταματά στην συνταγογράφηση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, τόσο για την ιατρική τους φροντίδα όσο και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά, εκπαιδεύοντας ασθενείς και περιθάλποντες να ζουν με αυτήν, και διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν είναι μόνοι τους.